Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πρωτομαγιά

    Η πρώτη μέρα του Μάη, η Πρωτομαγιά όπως λέγεται, έχει διπλό χαρακτήρα. Είναι βέβαια μια λαϊκή παράδοση προς τιμή της νίκης του καλοκαιριού, όπως πιστεύεται, ενάντια στο χειμώνα, αλλά είναι και μια παγκόσμια ημέρα των εργαζομένων.
    Η Πρωτομαγιά, ως λαϊκή γιορτή, έλκει την καταγωγή της από τα προχριστιανικά χρόνια. Συνέχισαν όμως οι  άνθρωποι να την γιορτάζουν ως τις μέρες μας. Παρέες νέων  πηγαίνουν σε αγρούς και λιβάδια, συλλέγουν λουλούδια και φτιάχνουν το γνωστό πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Το λουλουδένιο στεφάνι κρεμιέται στην πόρτα του σπιτιού και καίγεται στις φωτιές του Αϊ Γιάννη, στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το Μάιο, ανανεώνονται όλα όσα έχουν σχέση με το σπίτι, γι’ αυτό η Πρωτομαγιά συνοδεύεται και από πολλά τοπικά έθιμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. (Περισσότερες πληροφορίες, εδώ)

Παχής Χαράλαμπος, Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα, π. 1875
Τόμας Φάλκον Μάρσαλ, Πρωτομαγιά, 1860

Γ. Τσαρούχης, Τέσσερις εποχές, 1968-69  





Αναγνωστικό Β΄Δημοτικού, Β. Οικονομίδη, εικονογράφηση Γεωργίου Μανουσάκη, 1954
Παιδικό Μουσείο, Ολυμπία, ετών 10
     Η Εργατική Πρωτομαγιά, γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ως η ημέρα που ισχυροποιούνται οι δεσμοί ανάμεσα στους εργαζομένους. Η απόφαση για τον εορτασμό πάρθηκε το 1889 στο διεθνές εργατικό και σοσιαλιστικό συνέδριο του Παρισιού, προς τιμή των εργατών του Σικάγου, που έχασαν τη ζωή τους την Πρωτομαγιά του 1886 αγωνιζόμενοι για την καθιέρωση του οκταώρου. Το 1890 η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με διαδηλώσεις εργαζομένων σε πολλά κράτη  του κόσμου. Από το 1947 καθιερώθηκε επίσημα ως διεθνής εργατική γιορτή. (Περισσότερες πληροφορίες, εδώ)  
Οι εργάτες-διαδηλωτές του Σικάγου που έχασαν τη ζωή τους την Πρωτομαγιά του 1886

       
                                                                              




 Γραμματόσημο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για τα 100 χρόνια εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Τάσσος, Πρωτομαγιά
   Στην Ελλάδα η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε ως ημέρα των εργαζομένων το 1853 σε συγκέντρωση στους στύλους Ολυμπίου Διός  και οργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. (Πληροφορίες εδώ) Από τότε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει συνοδευτεί από αιματηρές συγκρούσεις και δραματικά γεγονότα. Την Πρωτομαγιά του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 πατριώτες που είχαν φυλακιστεί από το Μεταξά. Τα αιτήματα των εργαζομένων για 8 ώρες δουλειάς  και αξιοπρεπή διαβίωση  συνεχίζουν να είναι επίκαιρα. (Περισσότερες πληροφορίες, εδώ)

Τάσσος, Οι 200 της Καισαριανής
  Πληροφορίες για το μήνα Μάιο και τα έθιμα που κυριαρχούν μπορείτε να βρείτε σους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου