Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ένας από τους πίνακες που αγαπώ...

   Ένας από τους αγαπημένους μου πίνακες είναι  Οι Δεσποινίδες των τιμών (Las Meninas, 1656-1657,Πράδο,Μαδρίτη) του Ντιέγκο Βελάσκεθ .
   Ο πίνακας έχει χαρακτηρισθεί ως "η θεολογία της ζωγραφικής" από το ζωγράφο Λούκα Τζορντάνο (1634-1705) και ως "η φιλισοφία της τέχνης" από τον Τόμας Λώρενς .Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες για το σπουδαίο αυτό έργο καθώς και για τα πρόσωπα που παρουσιάζονται σ΄αυτό.Ο Βελάσκεθ ζωγράφισε τα σπουδαιότερα έργα του στην αυλή του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας, όπου είχε τον τίτλο του αυλικού ζωγράφου.
    Στον πίνακα βλέπουμε το ζωγράφο σε  αυτοπροσωπογραφία, (ο σταυρός του τάγματος του Σαντιάγο που φαίνεται στο στήθος του ζωγράφου, φαίνεται ότι προστέθηκε αργότερα προσωπικά από τον βασιλιά), να ζωγραφίζει στο ατελιέ του (του είχε παραχωρηθεί μια αίθουσα του ανακτόρου), μπροστά από ένα μεγάλο καμβά. Ξαφνικά εισβάλει στο εργαστήριο η ινφάντα Μαραγαρίτα (πρωτότοκη κόρη του Φιλίππου Δ΄και της Μαρίας Άννας της Αυστρίας) με την ακολουθία της. Στέκεται κοιτάζοντας  τους γονείς της, που ποζάρουν για το ζωγράφο και που την αντανάκλασή τους βλέπουμε στον καθρέφτη στο βάθος της αίθουσας. Μια ακόμα φιγούρα βρίσκεται στην ανοικτή πόρτα στο βάθος. Πρόκειται για τον Χόσε Νιέτο Βελάσκεθ, γενικό διευθυντή ταπητουργίας της βασίλισσας.Γύρω από την ινφάντα υπάρχουν: οι ακόλουθές της (η μια της προσφέρει ένα ποτό), δυο νάνοι (ο ένας πειράζει το νυσταλέο μάστιφ) , η συνοδός της ινφάντας κι ένας φρουρός. Στον τοίχο που βρίσκεται στο βάθος αναγνωρίζονται έργα του Ρούμπενς με σκηνές από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. 
   Το έργο διακρίνεται για την καταπληκτική του σύνθεση και κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Πολλοί ζωγράφοι έχουν επιρεαστεί από αυτό και το έχουν ζωγραφίσει σε διάφορες εκδοχές όπως ο Πικάσο. Υπάρχουν πολλά βίντεο με θέμα τον πίνακα όπως :1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται ότι στην παρέα μας υπάρχει μία φιλότεχνος!!! Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά. Keep walking....

    ΑπάντησηΔιαγραφή